خانه / مقالات / ماینینگ

ماینینگ

ماینینگ رمز ارز چیست؟

ماینرها وظیفه‌ی حفظ امنیت و فرایند اعتبارسنجی و تایید تراکنش‌هایی انجام شده در شبکه بلاک چین و افزودن آن‌ها به دفتر کل توزیع شده (Distributed Ledger) را برعهده دارند. بدون ماینرها ممکن است که شبکه‌ ارز مورد نظر موردحمله قرار بگیرد و کارایی خود را از دست بدهد.

ماینرها چه کاری انجام می دهند؟

کامپیوترهای تخصصی وظیفه‌ی ماینینگ بیت کوین را برعهده دارند. نقش ماینرها تأمین امنیت شبکه و پردازش تمام تراکنش‌های بیت‌کوین است. برای رسیدن به این هدف، ماینرها مسائلی محاسباتی را حل می‌کنند که به آنها اجازه می‌دهد تا بلاک‌هایی از تراکنش‌ها را به‌هم متصل کنند (که همان «بلاک چِین» معروف بیت‌کوین است). در ازای این سرویس،‌ ماینرها از بیت‌کوین‌هایی که تازه ساخته شده‌اند و هزینه‌های تراکنش، پاداش دریافت می‌کنند.

ماینرها عملکرد مهمی مانند حل مسائل ریاضی و تائید کردن تراکنش سایر کاربران از طریق اینترنت را در شبکه‌ بلاک چین ایفا می‌کنند.

آنها از بلاک چین‌ها در برابر کلاه‌برداری و حملات هکرها محافظت کرده و عدم تمرکز شبکه را تضمین می‌کنند. اما باید بدانید که فرآیند ماینینگ همیشه سودآور نیست. بسته به عوامل مختلفی – مثلا اینکه کدام ارز دیجیتال را استخراج می‌کنید یا سرعت کامپیوتر و هزینه برق در منطقه‌تان چگونه است – ممکن است درنهایت هزینه‌ای که می‌کنید بیشتر از سود انجام این کار باشد.

طی ۷ مرحله فرآیند استخراج ارز دیجیتال را به شما توضیح می‌دهیم:

مرحله ۱: یک کاربر از طریق کریپتوکارنسی‌های موجود در کیف پول خود تراکنشی را انجام می‌دهد و سعی می‌کند تا کوین یا توکن مدنظر خود را به شخص دیگری ارسال کند.

مرحله ۲: این تراکنش از طریق برنامه‌ کیف پول پخش می‌شود و در آن لحظه منتظر می‌ماند تا توسط یک ماینر، روی این بلاک چین انتخاب شود. تا زمانی که ماینری آن را انتخاب نکرده است، این تراکنش در «استخر تراکنش‌های تأیید نشده» معلق می‌ماند.

این استخر، مجموعه‌ای از معاملات تأیید نشده در شبکه است که در انتظار پردازش هستند. معاملات تأیید نشده، معمولاً در یک استخر بزرگ جمع‌آوری نمی‌شوند، بلکه بیشتر آن‌ها در استخرهای طبقه بندی شده‌ کوچک قرار می‌گیرند.

مرحله ۳: ماینرهای موجود در شبکه که گاهی به آن‌ها نود نیز گفته می‌شود ، تراکنش‌ها را از این استخرها انتخاب کرده و آن‌ها را به شکل یک «بلاک» درمی‌آورند. یک بلاک در اصل شامل مجموعه‌ای از تراکنش‌ها است که در این لحظه شامل تراکنش‌های تأیید نشده است و برخی اطلاعات اضافی دیگر مانند امضای دیجیتال، زمان‌سنج و غیره می‌شود.

هر ماینر، بلاک تراکنش‌های خود را ایجاد می‌کند و چندین ماینر می‌توانند تراکنش مشابهی را انتخاب کنند که در بلاک آن‌ها گنجانده شود.

برای مثال: دو ماینر A و ماینر B را در نظر بگیرید، هر دو ماینر A و B می‌توانند تصمیم بگیرند که تراکنش X را در بلاک خود بگنجانند. هر بلاک چین، حداکثر اندازه‌ بلاک خاص خود را دارد. در بلاک چین بیت کوین، حداکثر اندازه بلاک، ۱ مگابایت داده است. ماینرها قبل از افزودن تراکنش به بلاکشان، باید بررسی کنند که آیا این تراکنش با توجه به تاریخچه‌ی بلاک چین برای اجرا واجد شرایط است یا خیر.

اگر تراز کیف پول فرستنده‌ ارز، با توجه به سوابق موجود در بلاک چین، از بودجه کافی برخوردار باشد، تراکنش معتبر تلقی می‌شود و می‌توان آن را به بلاک اضافه کرد. ماینرها معمولاً تراکنشی را در الویت قرار می‌دهند که هزینه‌ی تراکنش بالایی داشته باشد، زیرا در این صورت پاداش بالاتری را برای آن‌ها فراهم می‌کند.

مرحله ۴: ماینرها با انتخاب تراکنش‌ها و افزودن آن‌ها به بلاک خود، بلاکی از تراکنش‌ها را ایجاد می‌کنند. آنها در بلاک چین برای اضافه کردن این بلاک از تراکنش‌ها به یک امضا نیاز دارند. این امضا که به آن اثبات کار یا «proof of work» نیز گفته می‌شود با حل یک مسئله‌ بسیار پیچیده‌ ریاضی ساخته شده و برای هر بلاک از تراکنش‌ها منحصر به فرد است. هر بلاک یک مسئله‌ ریاضی متفاوت دارد.

بنابراین هر ماینر روی یک مسئله متفاوت و مختص به بلاک خود، کار خواهد کرد. حل کردن هرکدام از این مسائل به اندازه‌ای دشوار است که برای حل آن باید از قدرت محاسباتی بالا و برق بسیار زیادی استفاده شود. این همان فرایندی است که به آن ماینینگ می‌گویند.

مرحله ۵: ماینری که بتواند اولین امضای واجد شرایط را برای بلاک خود پیدا کند، این بلاک و امضای آن را برای سایر ماینرها منتشر خواهد کرد.

مرحله ۶: اکنون باید سایر ماینرها صحت امضا را با استفاده از داده‌های بلاک پخش شده، تأیید کنند و بررسی نمایند که آیا هش خروجی با امضای موجود مطابقت دارد یا خیر. اگر تطابق داشته باشد، سایر ماینرها اعتبار آن را تأیید می‌کنند و درنتیجه این بلاک می‌تواند به بلاک چین اضافه شود.

در واقع، ماینرها به اجماعی می‌رسند که همگی با یکدیگر توافق نظر دارند، ازاین‌رو به آن «الگوریتم اجماع» می‌گویند. در حقیقت امضا، اثبات کار ‌صورت گرفته و قدرت محاسباتی استفاده شده است. اکنون این بلاک می‌تواند به بلاک چین اضافه شده و به تمام نودهای دیگر در شبکه فرستاده شود.

نودهای دیگر نیز این بلاک را می‌پذیرند و تا زمانی که تراکنش‌های موجود در بلاک به‌درستی با ترازهای کیف پول فعلی – تاریخچه‌ی تراکنش – در آن مقطع زمانی مطابقت داشته باشند، آن را در داده‌های تراکنش خود ذخیره می‌کنند.

مرحله ۷: بعدازاینکه یک بلاک به زنجیره اضافه شد، هر بلاک دیگری که پس‌ازآن اضافه می‌شود، «تأییدیه» برای آن بلاک به‌حساب می‌آید.

به عنوان مثال، اگر تراکنش شما در بلاک ۵۰۲ ثبت شده باشد و بلاک چین دارای ۵۰۷ بلاک باشد، به این معناست که تراکنشتان ۵ تائیدیه ۵۰۲ تا ۵۰۷ دارد.

دلیل اینکه به آن تأییدیه گفته می‌شود این است که هر بار که بلاک دیگری پس‌ازآن افزوده شود، بلاک چین مجددا در خصوص تاریخچه تراکنش ازجمله تراکنش و بلاک شما به‌طور کامل به اجماع می‌رسد.

درنتیجه می‌توانید بگویید تراکنش شما ۵ بار توسط بلاک چین تأیید شده است. این درواقع همان چیزی است که سایت «Etherscan» هنگام نشان دادن جزئیات تراکنشتان، به آن اشاره می‌کند.

هرچه تراکنش شما تأییدیه بیشتری بگیرد، یعنی هرچه یک بلاک عمیق‌تر در زنجیره جای گرفته باشد، تغییر آن برای هکرها بسیار سخت‌تر خواهد بود. پس از اینکه یک بلاک جدید به بلاک چین اضافه شد، تمام ماینرها باید مجددا از مرحله سوم شروع کنند و یک بلاک جدید از تراکنش‌ها را تشکیل دهند.

استخر استخراج چیست و چه کاربردی دارد؟

بااینکه پاداش بلاک به ماینری که اولین مقدار هش معتبر امضای واجد شرایط را پیدا کرده است تعلق می‌گیرد، اما احتمال پیدا کردن این هش برابر با بخشی از قدرت ماینینگ کل در شبکه است.

درنتیجه ماینرها با دارا بودن درصد کمی از قدرت، شانس بسیار کمی برای کشف بلاک بعدی دارند. استخرهای استخراج برای حل این مشکل ایجاد شده‌اند.

استخر استخراج به معنای استخری از منابع ارائه شده توسط ماینرها است که قدرت پردازششان را از طریق یک شبکه به اشتراک می‌گذارند . در این استخرها پاداش به‌طور مساوی البته با توجه به میزان کاری که در جهت یافتن احتمالی یک بلاک انجام می‌دهند بین همه افراد حاضر در استخر تقسیم می‌شود.

در استخر استخراج شانس بیشتری برای کسب پاداش وجود دارد، هرچند که باید این پاداش بر اساس شرایط از پیش تعیین‌شده بین اعضای استخر به اشتراک گذاشته شود.

قبل از انتخاب یک استخر استخراج نکته‌های زیر را در نظر بگیرید:

سازگاری زیرساخت :

در حال حاضر باوجود صدها دستگاه ماینینگ در بازار و دستگاه‌های پیشرفته و مدرنی که هر روز در فروشگاه‌ها عرضه می‌شوند، بسیار مهم است که در ابتدا بررسی کنید آیا این دستگاه ماینینگ با نیازمندی‌های استخر مدنظرتان سازگار است یا خیر.

به‌عنوان مثال، «Slushpool» که یکی از قدیمی‌ترین استخرهای ماینینگ است، در خصوص استفاده از CPU ،GPU یا ماینینگ مبتنی بر تلفن‌های هوشمند به طور شفاف، نکات موردنیاز خود را ذکر کرده است که قبل از هر چیز باید این الزامات را مطالعه کنید.

ممکن است یک استخر از تمام پکیج‌های نرم‌افزاری ماینینگ پشتیبانی نکند و در استخری دیگر شاید نیاز باشد تا فقط از نرم‌افزار سازگار با آن استخر استفاده شود.

همچنین برخی از استخرها ممکن است حداقل سرعت اتصال شبکه به سرور استخر را تعیین کرده باشند. به همین دلیل باید در ابتدا سرعت اینترنت در دسترس ماینر، تائید شود.

مکانیسم تقسیم وظایف :

استخرهای مختلف برای تقسیم کار بین ماینرها، از روش‌های مختلفی استفاده می‌کنند. برای مثال استخر A دارای ماینرهای قوی‌تر و استخر B ماینرهای ضعیف‌تری دارد. الگوریتم مورد اجرا روی سرور استخر A باید به‌ اندازه کافی کارآمد باشد تا وظایف ماینینگ را به‌طور مساوی توزیع کند.

یکی از روش‌های متداولش این است که وظایف دشوارتر را به استخر قوی‌تر A و وظایفی که نسبتاً آسان‌تر هستند را به استخر ضعیف B اختصاص می‌دهند. چنین کاری یکنواختی را در فرکانس‌های ارتباطی متوسط ایجاد می‌کند. این فرکانس‌های ارتباطی متوسط، بین ماینرهای مختلف با ظرفیت‌های گوناگون در شبکه جریان دارند.

دستگاه ماینینگ؛ آشنایی با انواع مدل های استخراج بیت کوین

قبل از پیوستن به یک استخر استخراج، یک ماینر باید به یکنواختی در وظایف هش که بدون توجه به قدرت ماینینگ دستگاه شرکت کننده توسط سرور استخر، اختصاص داده می‌شود توجه داشته باشد.

تصور کنید به استخری پیوسته‌اید که بر اساس دستگاه‌های پرسرعت اولویت بندی را انجام می‌دهد. باوجود اینکه ممکن است در حال حاضر جدیدترین و سریع‌ترین ماینر استخر باشید، اما این امکان وجود دارد که فردا دستگاه‌های جدید و قدرتمندتری به استخر بپیوندند و مزیتتان را از شما بگیرند. درنتیجه دقت کنید که مکانیزم استخر مورد نظرتان فرصت برابری را برای همه ایجاد کند.

شفافیت استخر توسط اپراتور :

اپراتور استخر استخراج ارز دیجیتال، وظایف خاصی را انجام می‌دهد. انجام این وظایف برای اطمینان از شفافیت و قابلیت اعتماد بین اعضای ماینینگ مورد نیاز است.

به‌عنوان مثال چگونه یک ماینر متوجه می‌شود، نرخ هشی که در این سطح از استخر اعلام شده عادلانه است؟ استخرهای ماینینگ تدابیر مختلفی را به کار می‌گیرند.

مثلا برای ایجاد شفافیت، نمایی از سیستم اطلاعاتی را به ماینرها ارائه می‌دهند. ماینرها باید به دنبال وجود چنین شفافیتی در داده‌ها باشند و به استخرهایی بپیوندند که جریان کاری شفاف‌تری دارند.

به‌ عنوان مثال، Slushpool یک «Hash Rate Proof (اثبات نرخ هش)» را ارائه می‌دهد که هدف آن جمع‌آوری و تأیید صحت داده‌هایی با ویژگی‌های منحصر به فرد است. این ارائه به ماینرها کمک می‌کند تا در ازای پرسش‌هایشان در مورد وظایف اپراتور استخر، به پاسخی عادلانه برسند.

پایداری و استحکام استخر :

یکی دیگر از نکات مهمی که باید قبل از پیوستن به یک استخر استخراج در نظر بگیرید، ارزیابی امنیت آن است. آیا این استخر اتصالی مطمئن را ارائه می‌دهد یا از اتصال باز پشتیبانی می‌کند؟ آیا این استخر در برابر حملات DDoS که با افزایش فعالیت‌های استخر متداول شده‌اند، آسیب‌پذیر است؟ و در صورت هک شدن، آیا این استخر استخراج می‌تواند در برابر حملات ایستادگی و آن را متوقف کند؟

ساختار هزینه استخر:

در کنار استخرهایی که مبلغی جزئی از شرکت‌کنندگان برای استفاده از خدمات استخر استخراج ارز دیجیتال دریافت می‌کنند، استخرهایی وجود دارند که به هیچ وجه هزینه‌ای ندارند. با این حال، ماینرها باید به ساختار هزینه و طریقه‌ محاسبه‌ پرداختشان توجه داشته باشند چون ممکن است هزینه‌های دیگری را نیز دربر بگیرند.

برخی از استخرهایی که هیچ‌گونه هزینه‌ای ندارند ممکن است فقط برای مدت‌زمان محدودی خدمات خود را به شما ارائه دهند و بعد از آن به‌صورت شارژ هزینه دریافت کنند. درحالی‌که برخی دیگر ممکن است هزینه‌ ثابت یا پیاپی را به‌صورت جداگانه با نام «کمک مالی (donation)» از شما طلب کنند.

در برخی از استخرها نیز شما باید نرم افزار آن را به جای سرور استخر، روی دستگاه خودتان اجرا کنید که این شرایط، هزینه‌ ورودی بالایی را برای شما به عنوان یک ماینر به دنبال خواهد داشت.

آیا اندازه‌ استخرهای استخراج اهمیت دارد؟

استخرهای بزرگ‌تر به دلیل داشتن قدرت محاسباتی بالاتر، احتمال بیشتری برای یافتن بلاک‌ها آن هم به‌طور منظم دارند. استخرهایی با اندازه‌ کوچک‌تر ممکن است زمان طولانی‌تری را در این پروسه طی کنند.

در حقیقت، اگر یک بازه زمانی طولانی را در نظر بگیریم، اندازه‌ استخرها در پیدا کردن یک بلاک اهمیتی ندارند و نرخ موفقیت در استخرهای کوچک و بزرگ، یکسان است. اگر پرداخت‌های نامنظم در طی یک دوره زمانی طولانی برایتان مناسب است، استخرهای کوچک‌تر پرداخت بالاتری را ارائه می‌دهند.

در مقابل، کسی که به درآمد پایدار و با احتمال بالاتری نیاز دارد، می‌تواند استخر بزرگ‌تر البته با پرداختی کمتر را انتخاب کند. بااین‌حال، در نظر داشته باشید که اندازه‌ یک استخر استخراج به میزان قابل‌اعتماد بودن آن نیز اشاره دارد.

ماینینگ
ماینینگ

محاسبه سود ماینینگ چگونه صورت می گیرد؟

مسئله ای چون آیا استخراج بیت کوین سودآور است یا خیر ؟ پاسخ کوتاهی “احتمالاً نیست”؛ پاسخ صحیح و (طولانی) این است: این به عوامل زیادی بستگی دارد. هنگام محاسبه سود ماینینگ بیت کوین، موارد زیادی وجود دارد که باید به آن‌ها توجه کنید ازجمله:

میزان هش Hash مسئله ریاضی است که کامپیوتر ماینر برای حل آن نیاز دارد. نرخ هش به عملکرد ماینینگ شما اشاره دارد (یعنی حدس می‌زنید رایانه شما در هر ثانیه چقدر می‌تواند محاسبه کند) میزان هش را می‌توان در MH/s مگا هش در ثانیه GH/s گیگا هش در ثانیه، TH/s ترا هش در ثانیه و حتی PH/s پتا هش در ثانیه اندازه‌گیری کرد.

پاداش بیت کوین در هر بلوک تعداد بیت کوین‌های تولیدشده در هنگام پیدا کردن یک ماینیگ. این تعداد در سال ۲۰۰۹ از ۵۰ بیت کوین آغاز شد و هر ۲۱۰۰۰۰ بلوک (حدود چهار سال) نصف می‌شود. تعداد فعلی بیت کوین اعطاشده در هر بلوک ۱۲٫۵ است. آخرین نیمه بلوک در ژانویه ۲۰۱۶ رخ داده است و مورد بعدی در سال ۲۰۲۰ خواهد بود.

مشکل استخراج: عددی که بیانگر میزان قدرت ماینینگ در حال حاضر فعال در سیستم است.

هزینه برق: هر کیلووات چند دلار پرداخت می‌کنید؟ برای محاسبه افزایش سود ماینینگ باید نرخ برق خود را دریابید. این را معمولاً در صورتحساب ماهانه برق شما می‌توان یافت. دلیل این امر مهم این است که ماینرها برق مصرف می‌کنند، چه برای به کار انداختن ماینر و چه برای خنک کردن آن (این ماشین‌ها می‌توانند واقعاً داغ شوند).

مصرف برق: هر ماینر مقدار متفاوتی از انرژی مصرف می‌کند. قبل از افزایش محاسبه سود ماینینگ، باید میزان مصرف دقیق ماینینگ خود را دریابید. با یک جستجوی سریع آنلاین به راحتی می‌توان این کار را یافت. میزان مصرف برق با وات اندازه‌گیری می‌شود.

هزینه استخر: اگر از طریق استخراج ماینینگ استخراج می‌کنید، استخر برای ارائه خدمات آن‌ها درصد مشخصی از درآمد شمارا به دست می‌آورد. به طور کلی، این می‌تواند حدود ۲٪ باشد.

قیمت بیت کوین: از آنجا که هیچ‌کس نمی‌داند قیمت بیت کوین در آینده چه خواهد بود، پیش‌بینی اینکه آیا استخراج بیت کوین سودآور خواهد بود، دشوار است. اگر در آینده قصد دارید بیت کوین‌های خود را به هر ارز دیگری تبدیل کنید، این متغیر تأثیر قابل توجهی در سودآوری خواهد داشت.

معرفی ماشین حساب ماینینگ :

یک ماشین‌حساب ماینینگ بیت کوین این امکان را می‌دهد تا تعیین کنید که از ماینینگ بیت کوین چقدر می‌توانید سود ماینینگ کسب کنید. یک ماشین‌حساب ماینینگ کلیه هزینه‌های مربوطه مانند سخت‌افزار، برق و هزینه‌های مربوط را در نظر می‌گیرد. به عنوان نمونه جدول زیر عواملی هستند که در یک ماشین‌حساب لحاظ می‌شوند. به این ماشین‌حساب بیت کوین در سایت زیر می‌توان دسترسی داشت:

https://99bitcoins.com/bitcoin-mining/calculator/

مزیت های بیتکوین :

  • دیجیتالی بودن

«Bitcoin» یک ارز کاملا مجازی است که معادل فیزیکی ندارد. به همین دلیل برای ذخیره‌ آن به فضای خاصی نیاز ندارید.

  • شفاف بودن

تمام تراکنش‌های این رمزارز در دفترکلی که همه به اطلاعات آن دسترسی دارند ثبت می‌شود. هر کیف‌ پول یک کلید خصوصی و یک کلید عمومی دارد. کلید عمومی در تراکنش‌های ثبت شده قابل مشاهده است. با مراجعه به دفترکل مرکزی می‌توان میزان دارایی را مشاهده کرد.

  • امنیت بالا

این رمزارز روی شبکه بلاکچین که با استفاده از پروتکل‌هایی خاص، امنیت آن تضمین می‌شود کار می‌کند. نودها (چه نودهای معمولی و چه ماینرها) با پیروی از یک سری دستورات خاص به تایید یا رد تراکنش می‌پردازند. همچنین نودهای استخراج‌کننده یا ماینر، نقش اساسی در امنیت شبکه‌ دارند.

  • غیرمتمرکز بودن

بر خلاف ارزهای فیات رایج در کشورها، ارز دیجیتال، تحت نظارت هیچ سازمان یا دولتی نیست. می‌توان این ویژگی را به طور همزمان، نقطه قوت و ضعف آن به شمار آورد. چون به دلیل نبود نظارت بر این سیستم، گزینه‌ای مناسب برای کلاه‌برداری به شمار می‌رود؛ کما اینکه تا به امروز بارها این اتفاق افتاده است.

  • سرعت بالا و کارمزد کم

نقل و انتقال دارایی توسط این رمزارز در مدت زمان کوتاهی انجام می‌شود. این در حالی است که اگر تجار بخواهند به صورت بین‌المللی نقل و انتقالات مالی داشته باشند باید چند روز منتظر بمانند.

گذشته از این، کارمزد انتقال ارزهای دیجیتال، بسیار کمتر از انتقال ارزهای فیات است. البته با افزایش سختی شبکه، کارمزد ارزهای رمزنگاری شده هم روندی صعودی به خود گرفته است.

  • تضمین انجام تراکنش

تراکنش‌های صورت گرفته در شبکه‌ بیت‌ کوین به هیچ عنوان لغو نمی‌شوند. به همین دلیل اگر شما رمزارز خود را اشتباها به شخصی که نمی‌شناسید بفرستید دیگر امکان برگشت ارزهای دیجیتالی شما وجود ندارد. ولی اگر فرد را بشناسید تنها با ارسال مجدد فرد، ارزهای شما بازگردانده می‌شوند.

این ویژگی برای تضمین انجام تراکنش به شبکه اضافه شده است. به این ترتیب، گیرنده به هیچ عنوان نمی‌تواند ادعا کند که رمزارزها را دریافت نکرده است.

فصل دوم : ماینینگ بیت کوین چطور انجام می‌شود؟

ماینرها به‌ازای خدمت‌شان به شبکه‌ی بیت کوین، هر ده دقیقه یک‌بار، پاداشی به‌شکل بیت کوین های جدید دریافت می‌کنند.

ماینینگ بیت کوین جنبه‌ها و کارکردهای زیادی دارد، ازجمله:

  • تضمین بیت کوین های جدید
  • تأیید تراکنش‌ها
  • امنیت

ماینینگ برای تولید بیت کوین های جدید به کار می‌رود : بانک‌های مرکزی ارزهای سنتی مثل دلار یا یورو را صادر می‌کنند. بانک مرکزی می‌تواند در هر زمان و با ایده‌ی کمک به رشد اقتصادی، ارز جدید صادر کند. اما بیت کوین فرق دارد. در شبکه‌ی بیت کوین، ماینرها هر ده دقیقه، بیت کوین های جدیدی پاداش می‌گیرند.

نرخ تولید بیت کوین در کد تنظیم شده است، بنابراین ماینرها نمی‌توانند سیستم را فریب دهند یا از خودشان بیت کوین تولید کنند. آنها باید از قدرت محاسباتی‌شان استفاده کنند تا بیت کوین های جدید تولید نمایند.

ماینرها تراکنش‌ها را تأیید می‌کنند : ماینرها تراکنش‌های ارسالی در شبکه‌ی بیت کوین را به بلاک‌های خود اضافه می‌کنند. تراکنش تنها زمانی امن و کامل در نظر گرفته می‌شود که به بلاکی اضافه شود. چرا؟ چون تنها زمانی که تراکنشی به بلاک اضافه می‌شود، رسما در بلاک چین بیت کوین جا می‌گیرد.

تأییدهای بیشتر برای پرداخت‌های بزرگ بهتر هستند. برای درک بهتر این موضوع، می‌توان گفت:

ممکن است که پرداخت‌های بدون تأیید لغو شوند.

یک تأیید برای پرداخت‌های کوچک بیت کوینی و کمتر از ۱۰۰۰ دلار کافی است.

اکثر صرافی‌ها ۳ تأیید را برای پرداخت‌های بین ۱۰۰۰ تا ۱۰ هزار دلار الزامی می‌دانند.

۶ تأیید، میزان استانداردی برای امن در نظر گرفتن تمامی تراکنش‌هاست که معمولا برای پرداخت‌هایی با حجم بالا یعنی بین ۱۰ هزار تا ۱ میلیون دلار مورداستفاده است.

ماینرها باعث امنیت شبکه می‌شوند : ماینرها با دشوار کردن امکان حمله، ایجاد تغییر یا متوقف کردن فرایند، باعث امنیت شبکه‌ی بیت کوین می‌شوند. هرچه ماینرهای بیشتری فعال باشند، شبکه امن‌تر است. تنها راه لغو تراکنش‌های بیت کوین این است که بیشتر از ۵۱ درصد از قدرت هَش (hash) شبکه را در دست داشته باشید. قدرت هش توزیع‌شده در بین تعداد زیادی از ماینرهای مختلف باعث می‌شود تا بیت‌کوین امن باقی بماند.

فصل سوم : چطور باید بیت کوین را ماین کرد؟

یا واقعا می‌خواهید ماینینگ بیت‌کوین را امتحان کنید؟ خب، چرا که نه؟ بااین‌حال این کار برای اکثر آدم‌ها سودده نیست، چون ماینینگ به صنعتی شدیدا تخصصی تبدیل شده است. ماینینگ بیت‌کوین اکثرا در انبارهای بزرگی انجام می‌شود که هزینه‌ی برق در آنها کم است.

باید واقع‌بین باشید:

امروزه بیشتر آدم‌ها نباید کار ماینینگ بیت کوین را انجام بدهند. بخش زیادی از ماینینگ بیت کوین، کاری تخصصی است و در انبارهای بزرگی انجام می‌شود که هزینه‌های بالایی دارند و رقابت با چنین رقیب قدری چندان سودده و موفقیت‌آمیز نخواهد بود.

بااین‌حال؛ برای ماینینگ تفریحی، گام‌هایی را به شما معرفی خواهیم کرد تا از همین حالا بتوانید ماینینگ بیت‌کوین را شروع کنید:

گام اول : سخت‌افزار ماینینگ بیت کوین تهیه کنید

شما بدون اسیک ماینر (ASIC miner) نمی‌توانید ماین کنید. اسیک ماینرها کامپیوترهایی تخصصی هستند که تنها با هدف ماینینگ بیت کوین ساخته شده‌اند. حتی سعی نکنید در کامپیوتر یا لپ‌تاپ خانگی‌تان ماینینگ را امتحان کنید! چون سالی کمتر از یک پنی درمی‌آورید و پول زیادی بابت برق خواهید پرداخت.

گام دوم : یک استخر ماینینگ انتخاب کنید

وقتی سخت‌افزار ماینینگ‌تان را خریدید، باید یک استخر ماینینگ انتخاب کنید.بدون استخر ماینینگ، اگر بلاکی را به‌تنهایی پیدا کنید تنها پول ماینینگ را دریافت می‌کنید. به این کار، سولو ماینینگ می‌گویند.سولو ماینینگ پیشنهاد نمی‌شود، چون بسیار غیرمحتمل است که نرخ هش سخت‌افزار شما حتی نزدیک به‌اندازه‌‌ای باشد که یک بلاک سولو ماینینگ پیدا کند.

استخرهای ماینینگ چه کمکی می‌کنند؟ با پیوستن به یک استخر ماینینگ، نرخ هش خود را با استخر به اشتراک می‌گذارید. وقتی استخر بلاکی را پیدا می‌کند، شما براساس نرخ سهم‌تان در استخر، پاداش می‌گیرید

اگر سهم‌تان ۱ درصد بوده باشد، از پاداش بلاک که درحال‌حاضر ۱۲٫۵ بیت‌کوین است، ۰٫۱۲۵ بیت‌کوین دریافت می‌کنید.

گام سوم : نرم‌افزار ماینینگ بیت کوین داشته باشید

با نرم‌افزار ماینینگ بیت کوین می‌توانید سخت‌افزار ماینینگ‌تان را در استخر ماینینگ موردنظر قرار دهید.

شما باید از نرم‌افزار استفاده کنید تا نرخ هش‌تان را در استخر نشان دهید.

همچنین در نرم‌افزار، به استخر می‌گویید که پاداش‌ها باید به کدام آدرس‌های بیت‌کوینی فرستاده شوند.

نرم‌افزارهای ماینینگ برای سیستم‌های مک، ویندوز و لینوکس در دسترس هستند.

گام چهارم: آیا ماینینگ بیت کوین در کشور شما قانونی است؟ از این قضیه مطمئن شوید

این کار در اکثر کشورها مشکلی ندارد.

برای اینکه بفهمید آیا ماینینگ بیت کوین قانونی است و از نظر مالیاتی چه وضعیتی دارد، با یک مشاور محلی مشورت کنید.

مانند تجارت‌های دیگر، می‌توانید هزینه‌هایی مثل برق و هزینه‌های سخت‌افزاری را که باعث سودآور شدن عملیات‌تان شده‌اند، از درآمد خود کم کنید.

گام پنجم: آیا ماینینگ بیت کوین برای شما سودآور است؟

آیا می‌دانید برای شروع چه باید کرد؟

باید محاسباتی انجام بدهید و ببینید آیا ماینینگ بیت کوین واقعا برای شما سودآور خواهد بود یا نه.

برای اینکه ایده‌ای کلی به دست بیاورید، می‌توانید از ماشین حساب ماینینگ بیت کوین کمک بگیرید.

می‌گوییم ایده‌ی کلی، چون عوامل زیادی که به سودآوری ماینینگ شما بستگی دارند، دائما تغییر می‌کنند.

دوبرابر شدن قیمت بیت کوین می‌تواند سود شما را هم دوبرابر کند.

اما:

از طرفی افزایش قیمت بیت‌کوین می‌تواند باعث رقابت بیشتر شود که در این صورت شاید سود شما تغییری نکند.

چطور در اندروید یا IOS ماینینگ انجام دهید؟

نکته‌ی جالب این است که همین حالا می‌توانید در هر دستگاهی با سیستم عامل اندروید کار ماینینگ را انجام بدهید.

می‌توانید از نرم‌افزارهایی مثل کریپتو ماینر (Crypto Miner) یا ایزی ماینر (Easy Miner) استفاده کنید که بیت‌کوین یا هر ارز دیگری را ماین می‌کنند.

اما نکته‌ی نه‌چندان جالب چیست؟

احتملا سالی کمتر از یک پنی درآمد خواهید داشت.

چرا؟

تلفن‌های اندرویدی صرفا به‌اندازه‌ی کافی قدرتمند نیستند که با سخت‌افزارهای ماینینگی که در عملیات‌ جدی از آنها استفاده می‌شود،‌ برابری کنند.

بنابراین، شاید راه‌اندازی یک ماینر روی تلفن اندرویدتان برای آشنایی با طرز کار ماینینگ جالب باشد، اما انتظار نداشته باشید که از آن پولی دربیاورید، تنها می‌توانید انتظار داشته باشید که مقدار زیادی از شارژ باتری گوشی‌تان هدر برود!

فصل چهارم: سخت‌افزار ماینینگ بیت کوین چیست

سخت‌افزارهای ماینینگ بیت‌کوین (اسیک‌ها) کامپیوترهایی کاملا تخصصی هستند که برای ماینینگ بیت‌کوین به کار می‌روند.

صنعت اسیک پیچیده و رقابتی شده است.

امروزه سخت‌افزار ماینینگ تنها در مکان‌هایی قرار می‌گیرد که برق ارزان وجود داشته باشد.

وقتی ساتوشی بیت کوین را معرفی کرد، قصد داشت که بیت کوین روی واحد پردازش مرکزی کامپیوترها (CPU) ماین شود.

بااین‌حال؛ کدنویس‌های متهور خیلی زود فهمیدند که می‌توان از کارت‌های گرافیکی، قدرت هش بیشتری دریافت کرد، بنابراین نرم‌افزارهای ماینینگی نوشتند تا امکان این کار را فراهم آورند.

بدین ترتیب واحدهای پردازش گرافیکی (GPU) یکی پس از دیگری با کمک اسیک‌ها (مدارهای مجتمع با کاربرد خاص) پیشی گرفتند.

این روزها تمام ماینینگ های جدی بیت کوین در اسیک‌ها انجام می‌شود که معمولا مرکز داده‌هایی هستند که از نظر حرارتی تنظیم شده‌اند و به برق کم‌هزینه دسترسی دارند.

بنابراین اهمیت بعد اقتصادی منجر شد تا قدرت ماینینگ نسبت به چیزی که مدنظر بود، در دستان تعداد محدودتری متمرکز شود.

فصل پنجم: استخرهای ماینینگ چه هستند؟

استخرهای ماینینگ به ماینرهای کوچک اجازه می‌دهند تا پاداش‌های ماینینگ بیشتری دریافت کنند.

با پیوستن به بقیه‌ی ماینرهای یک گروه، استخر به ماینرها اجازه می‌دهد تا بلاک‌ها را زود به زود یپدا کنند.

اما مشکلی هم در استخرهای ماینینگ وجود دارد.

همانند مسئله‌ی واحدهای پردازش گرافیکی و اسیک‌ها، ساتوشی ظاهرا در پیش‌بینی ظهور استخرهای ماینینگ هم موفق نبوده است.

استخرها گروه‌هایی از ماینرهای همکار هستند که به توافق می‌رسند تا پاداش بلاک‌های پیداشده را براساس نسبت سهم‌شان در قدرت ماینینگ با هم تقسیم کنند.

با اینکه استخرها با کاهش دشواری پاداش‌ گرفتن و قابل‌پیش‌بینی‌تر کردن این کار، برای ماینرهای متوسط مطلوب هستند، ولی متأسفانه قدرت را در دست مالک استخر ماینینگ جمع می‌کنند .

فصل ششم : نکاتی درمورد ماینینگ

آیا ماینینگ اتلاف برق نیست؟

برخی از اقتصاددان‌های ارتدکس از ماینینگ به‌عنوان کاری بی‌فایده انتقاد کرده‌اند.

البته باید به‌‌ خاطر سپرد که این برق برای کار مفیدی صرف می‌شود:

فراهم کردن شبکه‌ی پولی به ارزش میلیاردها (و به‌طور بالقوه تریلیون‌ها) دلار!

در مقایسه با کربنی که از ماشین کارکنان پی‌پل (PayPal) تنها برای رفتن به سر کار در هوا منتشر می‌شود، می‌توان از اثر محیطی بیت‌کوین چشم‌پوشی کرد.

چون بیت‌کوین به‌سادگی می‌تواند جایگزین پی‌پل، شرکت‌های کارت‌های اعتباری، بانک‌ها و افرادی شود که برای تمام اینها قانونگذاری می‌کنند، سؤالی که مطرح می‌شود این است:

آیا امور مالی سنتی همگی نوعی اتلاف نیستند؟

نه فقط برق، بلکه پول، زمان و منابع انسانی!

دشواری ماینینگ :

اگر قرار باشد کلا ۲۱ میلیون بیت کوین تولید شود، چرا تولید بیت کوین با افزایش قدرت سخت‌افزارهای ماینینیگ تسریع نشده است؟

تولید بیت کوین وابسته به دشواری است. دشواری الگوریتمی است که سختی اثبات کار را براساس اینکه بلاک‌ها در چارچوب زمانی مشخصی (تقریبا هر دو هفته یا ۲۰۱۶ بلاک) با چه سرعتی حل شوند، تنظیم می‌کند.

دشواری با قدرت هش به‌کارگرفته‌شده کم و زیاد می‌شود تا زمان متوسط بین هر بلاک را تقریبا روی ۱۰ دقیقه نگه دارد.

  1. نصف شدن پاداش بلاک

ساتوشی بیت کوین را طوری طراحی کرد که پاداش بلاکی که ماینرها به‌طور خودکار برای حل آن دریافت می‌کنند،‌ بعد از هر ۲۱۰ هزار بلاک نصف شود (یا تقریبا هر ۴ سال یک‌بار).

از آنجا که قیمت بیت کوین بالا رفته است (و انتظار می‌رود با گذر زمان به افزایش خود ادامه دهد)، با وجود کاهش پاداش بلاک، ماینینگ همچنان کاری سودآور است، البته حداقل برای آن دسته از ماینرهایی که دارای پیشرفته‌ترین سخت‌افزارهای ماینینگ هستند و به برق ارزان‌قیمت دسترسی دارند.

ماینرهای درستکاری که اکثریت را تشکیل می‌دهند، شبکه‌ی را امن می‌سازند

برای اینکه حمله به شبکه‌ی بیت کوین با ساختن بلاک‌هایی با سوابق تراکنشی غلط موفقیت‌آمیز باشد، یک ماینر متقلب باید اکثریت قدرت ماینینگ را در دست بگیرد تا طولانی‌ترین زنجیره را حفظ کند.

به این کار حمله‌ی ۵۱ درصدی گفته می‌‌شود و به حمله‌کننده این امکان را می‌دهد که از مقدار مشخصی سکه چند بار استفاده کند و به اختیار خودش تراکنش‌های بقیه‌ی کاربرها را مسدود سازد.

برای رسیدن به این هدف، حمله‌کننده باید صاحب سخت‌افزارهای ماینینگ بیشتری نسبت به بقیه‌ی ماینرهای درستکار باشد.

برای چنین حمله‌ای،‌ باید هزینه‌ی مالی گزافی پرداخت.

در این مرحله از توسعه‌ی بیت کوین، محتمل‌تر است که تنها شرکت‌های بزرگ یا دولت‌ها بتوانند چنین هزینه‌ای را تقبل کنند… البته مشخص نیست که سود خالص (اگر اصلا سودی باشد) چنین افرادی از منحط کردن یا تخریب بیت‌کوین چقدر خواهد بود.

  1. تمرکز ماینینگ

متأسفانه استخرها و سخت‌افزارهای تخصصی منجر به گرایش تمرکزی در ماینینگ بیت کوین شده‌اند.

به گفته‌ی گِرگ مکس‌ول (Greg Maxwell) توسعه‌دهنده‌ی بیت کوین: «اینکه تعدادی مؤسسه حجم اکثریتی از قدرت هشینگ را کنترل می‌کنند احتمالا به ضرر بیت‌کوین است.»

همچنین گفته می‌شود که حداقل ۵۰ درصد از سخت‌افزارهای ماینینگ در چین قرار دارند.

بااین‌حال، شاید بتوان گفت که تلاش برای چنین حمله‌ای، برخلاف منافع اقتصادی طولانی‌مدت هر ماینر است.

برآیند سقوط اعتبار بیت کوین، نرخ مبادله‌ی آن را به‌شدت کاهش می‌دهد و ارزش سرمایه‌گذاری ماینر برای سخت‌افزار و سکه‌هایش را تحلیل می‌برد.

چون اجتماع می‌تواند تصمیم بگیرد که زنجیره‌ی تقلبی را رد کند و به آخرین بلاک درست برگردد، حمله‌ی ۵۱ درصدی احتمالا نرخ ریسکی با پاداش کم برای ماینرها محسوب می‌شود.

ماینینگ بیت‌کوین قطعا بی‌عیب و نقص نیست، اما بهبودهای ممکن همیشه پیشنهاد‌ و در نظر گرفته می‌شوند.

طرز کار ماینینگ بیت کوین چگونه است؟

تصویری ساده برای توضیح به این شکل است:

  • صرف هزینه :

فرض کنیم کاربر سبز می‌خواهد کالاهایی از کاربر قرمز بخرد. کاربر سبز یک بیت‌کوین برای کاربر قرمز می‌فرستد.

  • اعلام :

کیف پول کاربر سبز، پرداخت یک بیت‌کوین به کیف پول کاربر قرمز را اعلام می‌کند. این اطلاعات که به تراکنش معروف است (و گاهی به‌طور خلاصه tx نوشته می‌شود) به هر تعداد فول نودی که به کیف پول سبز وصل هستند پخش می‌شود (که معمولا این عدد ۸ است). فول نود کیف پولی خاص و مربوط به تراکنش است که کپی فعلی از کل بلاک چین را نگه می‌دارد.

  • انتشار :

بعد فول نودها میزان پولی را که کاربر سبز هزینه کرده است با بقیه‌ی تراکنش‌های هزینه‌شده بررسی می‌کنند. اگر هیچ مغایرتی نباشد (مثلا کاربر سبز سعی نکرده باشد با خرج همان سکه هم برای کاربر قرمز و هم یک کاربر سوم تقلب کند)، فول نودها تراکنش را در شبکه‌ی بیت‌کوین منتشر می‌کنند. در این زمان، تراکنش هنوز وارد بلاک چین نشده است. اگر کاربر قرمز قبل از تأیید تراکنش کالایی برای کاربر سبز بفرستد، دست به ریسک بالایی زده است. خب حالا تراکنش‌ها چطور تأیید می‌شوند؟ اینجاست که ماینرها وارد عمل می‌شوند.

  • پردازش توسط ماینرها :

ماینرها مانند فول نودها کپی کاملی از بلاک چین را نگه می‌دارند و بر تراکنش‌های تازه اعلام‌شده در شبکه نظارت دارند. درواقع ممکن است که تراکنش کاربر سبز بدون اینکه از یک فول نود بگذرد مستقیما به یک ماینر برسد. در هر صورت، پس از آن ماینر در تلاش برای اینکه تمام تراکنش‌های جدید و معتبر را در بلاک فعلی جا بدهد،‌ مشغول به کار می‌شود.

ماینرها برای تکمیل کار با هم رقابت می‌کنند. این کار «بسته‌بندی» بلاک فعلی است تا برای بقیه‌ی شبکه قابل‌قبول باشد. بلاک‌های قابل‌قبول شامل راه‌حلی برای مسئله‌ای محاسباتی جهت اثبات کار هستند که به هش معروف است. هرچه ماینر قدرت محاسباتی بیشتری در کنترل خود داشته باشد، نرخ هش او بالاتر است و احتمال بیشتری وجود دارد که بلاک فعلی را حل کند.

اما چرا ماینرها در سخت‌افزارهای محاسباتی گران‌قیمت سرمایه‌گذاری می‌کنند و برای حل بلاک‌ها با هم رقابت می‌کنند؟ چون به‌عنوان پاداش برای اعتبارسنجی و ثبت تراکنش‌های هر شخص، ماینرها پاداش بیت‌کوینی قابل‌توجهی برای هر بلاک حل‌شده دریافت می‌کنند!

و هش چیست؟ خب، سعی کنید تمام کاراکترهای پاراگراف بالا را از «اما» تا «می‌کنند!» در یک نرم‌افزار هشینگ وارد کنید. اگر پاراگراف را به‌درستی وارد کنید (یعنی به‌عنوان یک هش ردیفی بدون فاصله بعد از علامت تعجب) الگوریتم اس‌اچ‌اِی-۲۵۶ که در بیت‌کوین استفاده می‌شود، باید چنین چیزی تولید کند:

“۶afc21238f2d33e24e168195888721dd5ace05d76196671d6739789af92201ed.”

اگر کاراکترها حتی به‌شکل جزئی جابه‌جا شوند، نتیجه یکسان نخواهد بود. پس، هش راهی است تا صحیح بودن هر مقدار داده اعتبارسنجی شود. برای حل یک بلاک، ماینرها داده‌های غیرتراکنشی در بلاک فعلی را به‌شکلی تغییر می‌دهند که نتیجه‌ی هش آنها با تعداد مشخصی صفر شروع شود. اگر به‌شکل دستی این ردیف را تغییر دهید تا به یک نتیجه‌ی ۰… برسید، خیلی زود متوجه می‌شوید که چرا به این فرایند «اثبات کار»‌ گفته می‌شود!

  • تأیید بلاک چین :

اولین ماینری که بلاک دارای پرداخت کاربر سبز به قرمز را حل کند، بلاک تازه حل‌شده را در شبکه اعلام می‌کند. اگر بقیه‌ی فول نودها موافق باشند که بلاک معتبر است، بلاک جدید به بلاک چین اضافه می‌شود و کل فرایند از نو شروع می‌شود. وقتی که پرداخت کاربر سبز در بلاک چین ثبت شود، وضعیتش از معلق به تأییدشده تغییر می‌کند.

حالا کاربر قرمز شاید ارسال کالا برای کاربر سبز را در نظر بگیرد. بااین‌حال، هرچه بلاک‌های جدیدی روی بلاکی قرار بگیرند که پرداخت کاربر سبز را در خود دارد، لغو کردن آن تراکنش سخت‌تر می‌شود. برای مقادیر قابل‌توجه پول، توصیه می‌شود که برای حداقل ۶ تأیید صبر کنید. با توجه به اینکه بلاک‌های جدید به‌طور متوسط هر ده دقیقه یک‌بار تولید می‌شوند، این انتظار نباید بیشتر از یک ساعت طول بکشد.

طولانی‌ترین زنجیره‌ی معتبر :

شاید شنیده باشید که تراکنش‌های بیت‌کوین برگشت‌پذیر نیستند، پس چرا توصیه می‌شود که برای چند تأیید صبر کنید؟ جواب به‌نوعی پیچیده است و نیاز به فهم کاملی از فرایند ماینینگ دارد:

دو ماینر را فرض کنید، «الف» در چین و «ب» در ایسلند که بلاک فعلی را تقریبا هم‌زمان حل می‌کنند. بلاک «الف» (الف۱) از طریق اینترنت از پکن منتشر می‌شود و به نودهای شرق می‌رسد. بلاک «ب» (ب۱) اولین بلاکی است که به نودهای غرب می‌رسد. حالا دو نسخه‌ی رقیب از بلاک چین وجود دارد!

کدام بلاک چین برتری دارد؟ کاملا ساده است:‌ طولانی‌ترین زنجیره‌ی معتبر به نسخه‌ی رسمی اتفاق‌ها تبدیل می‌شود. پس، فرض کنیم ماینر بعدی که بلاکی را حل می‌کند آن را به زنجیره‌ی «ب» اضافه می‌کند و «ب۲» را می‌سازد. اگر «ب۲» قبل از پیدا شدن «الف۲» در کل شبکه منتشر شود، پس زنجیره‌ی «ب» برنده است. «الف» پاداش ماینینگ و پول تراکنشش را که تنها در زنجیره‌ی «الف» غیرمعتبر وجود دارد، از دست می‌دهد.

با برگشتن به مثال پرداخت کاربر سبز به قرمز، فرض کنید این تراکنش را «الف» در بلاک چین وارد می‌کرد، اما «ب» آن را رد می‌کرد و خواستار هزینه‌ای بالاتر از آنچه کاربر سبز در نظر گرفته بود می‌شد. اگر زنجیره‌ی «ب» برنده شود، آنگاه تراکنش کاربر سبز در زنجیره‌ی «ب» ظاهر نخواهد شد (طوری که انگار هیچ پولی از کیف پول کاربر سبز خارج نشده باشد).

گرچه چنین انشعاب‌هایی در بلاک چین نادر هستند، باز هم ریسک قابل‌توجهی به‌حساب می‌آیند. هرچه تأییدهای بیشتری انجام شود، تراکنش امن‌تر در نظر گرفته می‌شود.

استخراج بیت کوین چیست؟

اولین سؤالی که برای افراد تازه‌کار مطرح می‌شود، این است که دقیقاً با استخراج بیت کوین چه عملی انجام می‌شود که سودآوری دارد. برای رسیدن به پاسخ کامل این سؤال شاید لازم باشد ابتدا بیت کوین را خوب بشناسید و با نحوه کار آن آشنا شوید.

اگر بخواهم خیلی سریع و ساده توضیح بدهم، می‌توان استخراج بیت کوین را این‌ طور تعریف کرد:

بیت کوین یک ارز و شبکه غیرمتمرکز است و وابسته به هیچ کشور، نهاد یا شرکت خاصی نیست. غیرمتمرکز بودن بیت کوین یعنی اینکه هیچ‌کس مالک شبکه بیت کوین نیست و هیچ‌کس به‌تنهایی نمی‌تواند آن را کنترل کند. بنابراین هرکس در هر جای دنیا با وصل‌شدن به شبکه بیت کوین می‌تواند جزئی از آن باشد.

در حقیقت جوهره وجودی بیت کوین و علت این که امید زیادی به آینده آن وجود دارد، همین مسئله غیرمتمرکز بودن آن است؛ شبکه بیت کوین برای فعالیت به مردم و کاربرانش وابسته است، نه هیچ شخص یا نهاد خاص دیگری.

امنیت شبکه بیت کوین

حالا که بیت کوین یک شبکه غیرمتمرکز است، پس وقتی برای کسی بیت کوین ارسال می‌کنید چه کسی از تراکنش شما پشتیبانی می‌کند تا انتقال انجام شود؟ چه کسی تراکنش‌های بیت کوین را تأیید می‌کند یا امنیت آن را حفظ می‌کند؟ درست حدس زدید: داوطلبانی به‌نام «استخراج‌کننده» یا همان ماینر .

البته استخراج‌کنندگان این کار را محض رضای خدا انجام نمی‌دهند. در حقیقت آنها دستگاه‌ها و سخت‌افزارهای خود را در اختیار شبکه بیت کوین قرار می‌دهند و شبکه بیت کوین در ازای حفظ امنیت شبکه به آنها پاداش می‌دهد. این پاداش همان بیت کوین تولیدشده از فرایند استخراج است.

در حقیقت افراد ماینر با سخت‌افزارهای خود کمک می‌کنند شبکه بیت کوین امن بماند و تراکنش‌های این شبکه به مقصد برسد؛ تقریباً مانند همان کاری که کامپیوترها یا سرورهای بانک انجام می‌دهند تا تراکنش بانکی شما تأیید شود.

نام علمی ماینینگ «اثبات کار» (Proof Of Work) است. طی عملیات ماینینگ، ماینرها باید در یک فرایند پیچیده بر سر حل معادلات ریاضی با یکدیگر مسابقه بدهند. به محض اینکه یک ماینر به جواب برسد، بیت کوین تولید می‌شود و به‌عنوان پاداش به ماینر برنده تعلق می‌گیرد.

در حقیقت شبکه بیت کوین از ماینرها می‌خواهد با اختصاص قدرت پردازش خود برای حل مسائل ریاضی که نیازمند مصرف برق است اثبات کنند به شبکه وفادار هستند. با کمک این فرایند، اگر فردی بخواهد به شبکه حمله کند، مجبور است قدرت پردازشی بیشتر از سایر ماینرهای بیت کوین داشته باشد.

ماینینگ
ماینینگ

توزیع غیرمتمرکز پول

ماینینگ علاوه بر تأیید تراکنش‌ها باعث می‌شود که واحدهای بیت کوین به شکلی منحصربه‌فرد و طبق برنامه‌ای از پیش‌ تعیین‌شده تولید شوند.

برای حفظ ثبات شبکه و اینکه همه واحدهای بیت کوین خیلی سریع استخراج نشود، در بیت کوین معیاری به نام «سختی استخراج» هم وجود دارد. بلاک‌های بلاک چینِ بیت کوین (بسته‌های حاوی تراکنش‌ها) هر ده دقیقه یکبار تولید می‌شوند. اگر قدرت پردازش ماینرهای بیت کوین خیلی زیاد شود، ممکن است ماینرها بتوانند زودتر از ده دقیقه بلاک را تولید و بیت کوین استخراج کنند. چنین موضوعی موجب استخراج سریع همه واحدهای بیت کوین می‌شود.

با کمک سازوکار سختی (Difficulty)، زمانی که قدرت پردازش ماینرها به حدی باشد که زمان رسیدن به پاسخ معادله ریاضی کاهش پیدا کند، سختی استخراج افزایش می‌یابد تا رسیدن به جواب روی همان ده دقیقه بماند. از سوی دیگر، اگر قدرت پردازش ماینرها کاهش یابد، به این معنا که ممکن است زمان ساخت بلاک به بالای ده دقیقه برسد، سختی کاهش می‌یابد تا دوباره به همان ده دقیقه برسیم.

همان طور که احتمالاً می‌دانید، تعداد کل بیت کوین‌هایی که استخراج می‌شوند، محدود به ۲۱ میلیون واحد است و پس از آن دیگر بیت کوینی تولید نخواهد شد.

افزایش کمیابی :

هر چهار سال یکبار (هر ۲۰۰,۰۰۰ بلاک) طی رویدادی به نام هاوینگ (Halving)، سرعت تولید بیت کوین‌های جدید به شکل ناگهانی نصف می‌شود. این سازوکار باعث می‌شود که کمیابیِ بیت کوین افزایش یابد.

در حال حاضر، هر ده دقیقه ۶.۲۵ بیت کوین تولید می‌شود که پس از هاوینگ بعدی در مه ۲۰۲۴ (خرداد ۱۴۰۲) به ۳.۱۲۵ کاهش می‌یابد.

در زمان به‌روزرسانی این مقاله (اواسط ۲۰۲۱)، بیش از ۱۸.۶ میلیون واحد بیت کوین استخراج شده است. با توجه به هاوینگ و نصف‌شدن نرخ تولید بیت کوین‌های جدید پس از هر چهار سال، پیش‌بینی می‌شود که استخراج تمام واحدهای بیت کوین تا سال ۲۱۴۰ طول بکشد.

از نظر فنی شبکه بیت کوین و فرایند ماینینگ بسیار پیچیده است و آنچه گفته شد، فقط خلاصه‌ای ساده‌شده برای درک ابتدایی بود. برای طولانی‌نشدن مقاله و رفتن به سراغ آموزش استخراج، توضیح تئوری در این باره تا همین جا کافی است. اگر مایل هستید بیشتر درباره ماینینگ مطالعه کنید، مقاله «فرایند استخراج بیت کوین چگونه است؟» را به شما پیشنهاد می‌کنم.

مانند هر کار صنعتی دیگری، در کار استخراج بیت کوین هم نیاز است شرایط و تجهیزات لازم فراهم شود. نوع و تعداد تجهیزات ماینینگ نسبت به بزرگی یا کوچکی فعالیت می‌تواند متفاوت باشد. مثلاً بدیهی است که تجهیزات موردنیاز برای یک فارم (مزرعه) بزرگ با تجهیزات موردنیاز برای یک فارم کوچک، متفاوت است؛ اما طبق یک قاعده کلی، برای انجام ماینینگ بیت کوین قطعاً به موارد زیر نیاز دارید:

  • دستگاه استخراج مخصوص یا همان ای‌سیک (ASIC)
  • کیف پول بیت کوین
  • اینترنت ثابت ADSL یا TD-LTE
  • برق، کابل‌ و تجهیزات برقی مناسب
  • تجهیزات تهویه (فن)
  • دستگاه استخراج مخصوص

در روزها و ماه‌های اولیه شروع به کار بیت کوین، استخراج آن با CPU یا همان پردازنده‌‌های معمولی انجام می‌شد؛ به‌طوری که در سال‌های ۲۰۱۰ و اوایل ۲۰۱۱، اگر کامپیوتر شخصی خود را به استخراج بیت کوین اختصاص می‌دادید، شاید می‌توانستید روزانه بیش از پنجاه واحد بیت کوین استخراج کنید. امروز با گسترش شبکه بیت کوین و افزایش قدرت ماینرهای آن، استخراج بیت کوین با کامپیوتر خانگی یک توهم محسوب می‌شود؛ استخراج به‌صرفه این ارز دیجیتال فقط با دستگاه‌های مخصوص امکان‌پذیر است که در ادامه درباره آن می‌خوانید.

البته از نظر تئوری امکان استخراج بیت کوین با کامپیوتر معمولی یا لپ تاپ وجود دارد؛ اما اگر قصد کسب درآمد دارید، این کار را فراموش کنید.

کیف پول بیت کوین :

به‌عنوان ماینر، به یک کیف پول بیت کوین نیاز دارید که درآمدتان را دریافت و ذخیره کنید. از آنجا که بیت کوین برترین ارز دیجیتال بازار است، کیف پول مناسب برای آن کم نیست. نرم‌افزارهای کیف پول بیت کوین کاملاً رایگان هستند و همین حالا می‌توانید یکی از آنها را روی کامپیوتر شخصی یا تلفن همراه هوشمند خود نصب کنید. برای آشنایی با کیف پول‌های معتبر بیت کوین، مقاله «بهترین کیف پول‌های بیت کوین» را از دست ندهید.

اینترنت :

برای ماینینگ بیت کوین نیاز به اینترنت هم دارید. سرعت و حجم اینترنت خیلی مهم نیست، بلکه پایداری و قطع‌نشدن مداوم آن مهم است. سرویس‌های اینترنت ADSL و TD-LTE برای این کار مناسب هستند.

برق و تجهیزات برقی مناسب :

مهمترین موضوعی که برای استخراج بیت کوین باید در نظر بگیرید، برق است. دستگاه‌های استخراج برق زیادی مصرف می‌کنند و حتماً باید برق و تجهیزات برقی مناسب داشته باشید تا بتوانید هم از نظر قانونی و هم از نظر ایمنی فعالیت خود را ادامه دهید. طبق قوانین ایران، استفاده از برق خانگی و یارانه‌ای برای استخراج ممنوع است. در بخشی پایانی مقاله بیشتر در مورد قوانین ماینینگ در ایران توضیح داده‌ام.

تجهیزات تهویه :

دستگاه‌های ماینینگ علاوه بر سروصدای زیاد، به‌شدت داغ می‌کنند و باید چاره‌ای برای این موضوع در نظر گرفته شود. برای حفظ طول عمر و کارایی دستگاه، داشتن تجهیزات خنک‌کننده بسیار مهم است.

برای استخراج به‌صرفه بیت کوین به دستگاه تخصصی که با عنوان ای‌سیک (ASIC) شناخته می‌شوند، نیاز دارید.

دستگاه‌های استخراج بیت کوین مانند گوشی‌های موبایل در برندها، طرح‌ها و مدل‌های مختلف عرضه می‌شوند. هر دستگاه از جنبه‌های زیر ممکن است با دستگاه دیگر متفاوت باشد:

برند و مدل: شرکت سازنده دستگاه و مدل آن. مثال: Bitmain Antminer S۹.

قدرت پردازش: قدرت پردازش دستگاه استخراج که بر حسب تراهش بر ثانیه (TH/S) نمایش می‌دهند. مثال: ۱۴TH/S – یعنی این دستگاه ۱۴ تراهش قدرت دارد.

مصرف برق: میزان برق مصرفی دستگاه برحسب وات. مثال: ۱۴۰۰W.

دستگاه‌های استخراج معمولاً ابتدا توسط تولیدکننده با قیمت پایین‌تر پیش‌فروش و بعد در بازار توزیع می‌شود. به‌جز در سایت‌های رسمی تولیدکنندگان، دستگاه‌های استخراج بیت کوین در سایت‌های مختلفی از جمله آمازون و ای‌بی هم به فروش می‌رسند. به‌دلیل تحریم‌های بین‌المللی، خرید مستقیم دستگاه‌های استخراج از فروشندگان رسمی یا وب‌سایت‌های فروشگاهی بین‌المللی بسیار دشوار است و در بیشتر مواقع ناچار خواهید بود از واسطه‌ها کمک بگیرید.

قبل از خرید دستگاه استخراج این نکات را مد نظر قرار دهید :

خرید دستگاه استخراج حتماً باید با تحقیقات کامل و با در نظر گرفتن شرایط انجام شود. به‌طور خلاصه، مهمترین عواملی که برای خرید دستگاه‌های استخراج بیت کوین باید در نظر گرفته شود عبارت‌اند از:

قدرت دستگاه: دستگاه استخراج بیت کوین موردنظر شما چند هش در ثانیه تولید می‌کند؟ هش بیشتر برابر است با قدرت بیشتر.

مصرف برق: مصرف برق یک دستگاه اهمیت بالایی دارد و به‌طور مستقیم بر سوددهی تأثیر می‌گذارد؛ هر چقدر که مصرف برق کمتر و قدرت دستگاه بیشتر باشد، سوددهی دستگاه بیشتر است.

قیمت دستگاه استخراج: این عامل هم نسبت به سرمایه شما باید مورد توجه قرار گیرد. زمان بازگشت سرمایه به‌طور مستقیم با قیمت دستگاه گره خورده است.

دستگاه استخراج را فقط بر اساس قیمت یا قدرت آن تهیه نکنید. بهترین دستگاه ASIC، کارآمدترین آن است. در حقیقت پربازده‌ترین دستگاه‌ استخراج دستگاهی است که قدرت هش بیشتر و مصرف برق کمتری دارد و به‌طور کلی زمان بازگشت سرمایه آن سریع‌تر است.

همچنین برخی از دستگاه‌های ماینینگ سودآوری بالایی را وعده می‌دهند؛ اما بسیار بی‌کیفیت هستند و طول عمر پایینی دارند. همیشه سعی کنید دستگاه‌هایی با برندهای معتبر را تهیه کنید که به‌صورت انبوه و در مقیاس صنعتی استفاده می‌شود و به‌اصطلاح امتحان خود را پس داده است.

دوباره تأکید می‌کنم که حتماً پیش از خرید یک دستگاه‌ استخراج، تحقیقات کاملی انجام دهید و از افراد آگاه مشورت بخواهید. در این مورد پیشنهاد می‌کنم مقاله «راهنمای خرید دستگاه استخراج» را مطالعه کنید. بخش پرسش و پاسخ سایت ارزدیجیتال هم محل خوبی برای پرسیدن سؤالات مربوط به ماینینگ است.

بهترین دستگاه‌های استخراج بیت کوین :

از سال ۲۰۱۴ تا زمان به‌روزرسانی این مقاله (اواسط ۲۰۲۱) بیش از صد دستگاه استخراج بیت کوین به بازار عرضه شده است که از بخش ماینرها در وب‌سایت ارزدیجیتال می‌توانید فهرست آنها را مشاهده کنید. البته بیشتر این دستگاه‌ها امروز کارایی و سودآوری خود را از دست داده‌اند و تعداد کمی دستگاه وجود دارد که همچنان می‌توان با آنها به جنگ مالی با ماینرهای دیگر رفت.

برندهای تولیدکننده دستگاه استخراج از نظر اعتبار و محبوبیت متفاوت هستند. در حال حاضر پنج تولیدکننده برتر دستگاه ماینر به ترتیب عبارت‌اند از:

بیت مین (Bitmain) – تولیدکننده دستگاه‌های انت‌ماینر (Antminer)

میکرو بی‌تی‌ (MicroBT) – تولیدکننده دستگاه‌های واتس‌ماینر (Whatsminer)

کنان (Cannan) – تولیدکننده دستگاه‌های آوالون (Avalon)

اینوسیلیکون (Innosilicon) – تولیدکننده دستگاه‌های ترمیناتور (Terminator)

ای‌بنگ (Ebang) – تولیدکننده دستگاه‌های ای‌بیت (Ebit)

در جدول زیر چند مورد از بهترین دستگاه‌های استخراج بیت کوین در سال ۲۰۲۱ را مشاهده می‌کنید:

برند و مدل قدرت پردازش مصرف برق تاریخ عرضه به بازار

Bitmain Antminer S۱۹ Pro ۱۱۰Th/s ۳۲۵۰W May ۲۰۲۰

Bitmain Antminer S۱۹ ۹۵Th/s ۳۲۵۰W May ۲۰۲۰

MicroBT Whatsminer M۳۰S ۸۶Th/s ۳۲۶۸W Apr ۲۰۲۰

Canaan AvalonMiner ۱۲۴۶ ۹۰Th/s ۳۴۲۰W Jan ۲۰۲۱

Bitmain Antminer S۱۷+ ۷۳Th/s ۲۹۲۰W Dec ۲۰۱۹

Bitmain Antminer S۱۷ Pro ۵۳Th/s ۲۰۹۴W Apr ۲۰۱۹

MicroBT Whatsminer M۳۱S ۷۰Th/s ۳۲۲۰W Apr ۲۰۲۰

MicroBT Whatsminer M۲۰S ۶۸Th/s ۳۳۶۰W Aug ۲۰۱۹

StrongU STU-U8 Pro ۶۰Th/s ۲۸۰۰W Sep ۲۰۱۹

MicroBT Whatsminer M۲۱S ۵۶Th/s ۳۳۶۰W Jun ۲۰۱۹

Ebang Ebit E۱۲+ ۵۰Th/s ۲۵۰۰W Sep ۲۰۱۹

البته در زمان نگارش این مطلب، بسیاری از استخراج‌کنندگان همچنان از مدل‌های قدیمی مانند Antminer S۹j استفاده می‌کنند. همان طور که بالاتر هم اشاره کردم، چیزی که بیشتر از همه چیز اهمیت دارد، سودآوری، طول عمر دستگاه و زمان بازگشت سرمایه است.

آیا می‌توانم با دستگاه استخراج بیت کوین ارزهای دیجیتال دیگر را هم استخراج کنم؟

پاسخ این سؤال تقریباً منفی است.

در حقیقت بیشتر دستگاه‌های استخراج تنها از یک الگوریتم رمزنگاری خاص پشتیبانی می‌کنند. به‌عنوان نمونه، الگوریتم استخراج بیت کوین SHA-256 است. بنابراین می‌توانید با دستگاه‌های استخراج بیت کوین، سایر ارزهای دیجیتالی را هم که از الگوریتم مشابه استفاده می‌کنند استخراج کنید که شامل بیت کوین، بیت کوین کش، بیت کوین اس‌وی و چند ارز دیجیتال نه‌چندان مطرح می‌شود.

البته ممکن است در آینده مدل‌هایی عرضه شود که علاوه بر SHA-256 از الگوریتم‌های دیگری پشتیبانی کند که در این صورت طیف ارزهای دیجیتال قابل‌استخراج با یک دستگاه افزایش می‌یابد. همچنین به یاد داشته باشید یک دستگاه استخراج نمی‌تواند به‌طور همزمان دو یا چند ارز دیجیتال را استخراج کند.

محاسبه سودآوری استخراج بیت کوین :

برای محاسبه سودآوری استخراج بیت کوین و دیگر ارزهای دیجیتال، بهترین کار مراجعه به یک ماشین حساب ماینینگ است. همین حالا می‌توانید در ماشین حساب استخراج سایت ارزدیجیتال، نسبت به قدرت دستگاه خود، میزان برق مصرفی دستگاه و تعرفه برق پرداختی، سود خود را از ماینینگ محاسبه کنید.

به‌طور مثال، قیمت برق صنعتی در بسیاری از مناطق کیلوواتی حدود ۱۰۰ تومان است و قیمت برق خانگی در اغلب مناطق کشور حدود ۳۰۰ تومان. دستگاه S۹ حدود ۱۴ تراهش قدرت دارد و مصرف برق آن هم حدود ۱۳۵۰ وات است. بر همین اساس، به‌راحتی می‌توانید در ماشین حساب ماینینگ سودآوری این دستگاه را حساب کنید.

اگر بخواهم «سودآوری استخراج» را بهتر تعریف کنم، درآمد یک ماینر به‌طور مستقیم با زمان بازگشت سرمایه گره خورده است. در حقیقت آنچه که بیش از هر چیز دیگری اهمیت دارد، زمان بازگشت سرمایه است، نه مقدار بیت کوینی که یک دستگاه می‌تواند به دست بیاورد. به‌عبارت دیگر، دستگاهی با بازگشت سرمایه ۶ ماهه ارزشمندتر از دستگاهی است که بازگشت سرمایه ۱۰‌ ماهه دارد؛ حتی اگر دستگاه دوم هش ریت بیشتری داشته باشد.

زمان بازگشت سرمایه به مدت زمانی گفته می‌شود که پول سرمایه‌گذاری‌شده (برای خرید دستگاه و تجهیزات) برمی‌گردد و تازه بعد از آن است که می‌توان نام بقیه درآمد حاصله را «سود» نامید.

عوامل ریز و درشت زیادی می‌توانند در سودآوری ماینینگ یا به‌طور دقیق‌تر در زمان بازگشت سرمایه دخیل باشند؛ اما به‌عنوان مهم‌ترین عوامل می‌توان موارد زیر را نام برد:

سختی استخراج

همان طور که بالاتر هم توضیح دادم، سختی استخراج پارامتری است که در شبکه بیت کوین تعبیه شده تا بلاک‌های بیت کوین تقریباً هر ده دقیقه یکبار ساخته شوند، نه زودتر و نه دیرتر.

به‌بیان دیگر، برای اینکه ماینرها نتوانند به یکباره با قدرت زیادِ سخت‌افزارهای خود باعث تولید سریع بلاک‌ها و بیت کوین‌های جدید شوند، هر چقدر قدرت پردازش ماینرها بیشتر شود، سختی استخراج بیشتر می‌شود و برعکس.

بنابراین اگر قیمت بیت کوین پایین باشد، سختی استخراجِ بالا می‌تواند سودآوری را به‌شدت کاهش دهد. بالا رفتن سختی استخراج به این معناست که برای حفظ سودآوری خود نیاز به قدرت پردازش بیشتری دارید که برای دست‌یافتن به آن باید دستگاه‌های استخراج قدرتمندتری را به کار بگیرید.

قیمت و هزینه‌های برق

مصرف برق یک دستگاه و تعرفه برق مصرفی به‌طور مستقیم در سودآوری ماینینگ تأثیرگذار است. به همین دلیل باید به‌خوبی هزینه‌های برق مصرفی را محاسبه کنید تا بتوانید بازگشت سرمایه خود را بسنجید. قیمت برق بالا اگر با سختی استخراج و قیمت پایین بیت کوین همراه شود، ضرر جبران ناپذیری به ماینرها می‌رساند.

قیمت بیت کوین

قیمت لحظه‌ای بیت کوین هم یکی دیگر از عوامل بسیار مهم در سودآوری ماینینگ است. به‌عنوان نمونه، در سال ۲۰۱۸ که قیمت بیت کوین به ۳,۲۰۰ دلار رسیده بود، بسیاری از ماینرها دستگاه‌های خود را خاموش کردند، چون سود استخراج حتی جوابگوی هزینه‌های برق هم نبود.

پس از تهیه دستگاه و انتخاب کیف پول بیت کوین، به مهمترین قسمت آموزش یعنی پیوستن به استخر استخراج و شروع کار می‌رسیم. با توجه به بزرگ‌شدن سریع صنعت ماینینگ، برای استخراج سودآور بیت کوین یا هر ارز دیگری احتمالاً باید به یک استخر استخراج (Mining Pool) بپیوندید.

استخر استخراج یک محل مجازی (فرض کنید یک وب‌سایت) است که استخراج‌کنندگان در آن قدرت پردازش خود را با هم جمع می‌کنند و همه برای استخراج یک بلاک تلاش می‌کنند. در این روش، هر استخراج‌کننده بر اساس توان پردازشی خود سود می‌برد.

می‌توان این‌ طور گفت که ماینرهای سراسر دنیا قدرت پردازش سخت‌افزارهای خود را در اختیار یک استخر استخراج قرار می‌دهند و استخر استخراج به نمایندگی از همه ماینرها در پیداکردن معادله بلاک‌ها با دیگر استخرها رقابت می‌کند.

قصد دارید مستقیم و بدون اتصال به استخر استخراج کار را شروع کنید؟ اگر بیش از ۵۰,۰۰۰ دستگاه استخراج قدرتمند دارید فکر بدی نیست.

حقیقت این است که با قدرتمندشدن ماینرهای بیت کوین و ورود سرمایه‌های سنگین برای خرید سخت‌افزار ماینینگ، ماینرهای کوچک دیگر نمی‌توانند بدون پیوستن به استخر استخراج سودی کسب کنند و تنها بعضی از فارم‌های استخراج بزرگ با چندده هزار دستگاه از پس استخراج مستقیم (Solo mining) برمی‌آیند.

مشهورترین استخرهای استخراج بیت کوین و سهم هر یک از قدرت پردازش شبکه بیت کوین را در تصویر زیر مشاهده می‌‌کنید:

فرایند کلی اتصال به استخر استخراج بسیار ساده است:

پس از تحقیق، در وب‌سایت یک استخر استخراج ثبت‌نام می‌کنید.

آدرس کیف پول خود را به استخر استخراج می‌دهید.

تنظیمات مربوط به دستگاه‌های خود را از استخر استخراج دریافت می‌کنید و با آن دستگاه‌های خود را فعال می‌کنید.

بازدیدها: 2

همچنین ببینید

معاملات اسپات

معاملات اسپات (Spot trading) ارز دیجیتال چیست؟

برای خرید ، فروش یا معاملات رمزارزها، روش‌های معاملاتی مختلفی وجود دارد ، یکی از ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *